PERSOONLIJK | Mijn verhaal

Mijn verhaal begint in een Afrikaans dorpje in Botswana, waar ik als kleine meid enkele jaren woonde.
Gefascineerd was ik door het weidse landschap en de mensen die nog zo in contact stonden met de natuur.

Mijn pad werd verder beïnvloed door mijn Zuid-Amerikaanse oma die mij met haar kookkunsten, boeddhistische chants en lach betoverde. Door mijn moeder die mij inspireerde met haar verhalen over mijn Chinese opa en zijn kruidendrankjes. En door mijn vader die mij aanstak met een onwrikbaar vertrouwen in het goede van de mens.

Een eindeloze nieuwsgierigheid was gewekt naar alles wat gezondheid inhoudt en wat mensen beweegt in het leven.

Mijn zoektocht was begonnen, na een propedeuse psychologie besloot ik geneeskunde te studeren en werd ik huisarts. Ik bleef echter zitten met veel onbeantwoorde vragen. Vragen als: Hoe blijven we gezond? Hoe herstellen we, zo natuurlijk mogelijk, van ziekte? Wat kunnen we zelf doen? Ondertussen leefde ik in mijn hoofd, stond geen moment stil en was hard voor mezelf. 

Mijn behoefte aan antwoorden brachten mij naar nieuwe en verschillende manieren om naar gezondheid te kijken.
Ik bestudeerde diverse oosterse en westerse geneeswijzen. Mijn horizon verbreedde.
En hoe meer ik leerde en bewuster ik werd, hoe meer ik twijfelde over mijn plek. Moest ik wel dokter blijven? 
Want op de manier waarop ik het nu vormgaf werd ik enorm ongelukkig. Maar hoe dan wel, wat past bij mij?

Ik verdiepte mij in voeding en ontdekte hoe een verandering in mijn eetpatroon mijn gezondheid positief beïnvloedde. 
Een yoga opleiding zorgde ervoor dat ik meer rust ervoer. Ik leerde beter ademhalen en werd bewuster van mijn lijf.
Ook ging ik nadenken over waartoe ik hier ben. Waar ik voor wil staan en wie ik wil zijn. Langzaamaan kwam een kant van mezelf naar boven die ik zo lang had weggeduwd; een lichtere en intuïtievere kant.

Ondertussen bleef ik wel druk bezig tot ik flink wakker werd geschud. Mijn lijf ging vol op de rem staan.
Vele galsteenaanvallen, een infectie én een operatie verder, stond ik zelf ineens aan de andere kant. Mijn lichaam ging in protest; mijn darmflora een puinhoop, energie weg, en een prikkelbare darm & pijnlijke menstruatie ervoor in de plaats.

Ik was zelf plots patiënt en bang, en had behoefte aan een specialist die open stond voor natuurlijke herstelmogelijkheden.
Dat deze specialist met me mee zou denken over welke factoren tot mijn ziekte hadden geleid; fysiek, maar ook ruimte zou geven aan mijn emoties en me zou begeleiden naar optimale gezondheid.

Die dokter werd ik zelf.

Ik nam rust, paste mijn voeding aan, deed veel aan yoga, nam tijdelijk probiotica, kruiden en supplementen, en gaf alle ruimte aan de angst en onzekerheid die boven kwamen drijven. Heel langzaam begon ik me met vallen en opstaan weer mezelf te voelen. Meer mezelf dan ooit tevoren; een creatievere en meer liefdevolle versie van mezelf.

Geïnspireerd door hoe mijn lijf door stil te staan en te luisteren, met de juiste middelen en keuzes weer kon herstellen, had ik alle antwoorden gevonden waar ik al die jaren zo naar op zoek was geweest. 

Eindelijk was er geen twijfel meer. Ik wilde een vrouwenpraktijk starten waarin ik de dokter kon zijn die ik zelf had willen hebben.

En nu weet ik, de reguliere geneeskunde en natuurlijke behandelmethoden vullen elkaar prachtig aan. Maar belangrijker dan dat; de beste raadgever zit in jezelf. Om die terug te vinden hebben we soms ondersteuning nodig, daarbij help ik je graag. 

~Azucena Cuijpers