INFORMATIEF | Ode aan je cyclus

Als jonge geneeskundestudent was ik al onder de indruk van hoe vernuftig, complex en prachtig onze ‘menstruatiecyclus’ eruit ziet wanneer je het visueel in beeld brengt.

Een wirwar van golvende lijntjes, waarvan eentje progesteron en de ander oestrogeen.  Opgebouwd uit cholesterol en van enorm belang voor hoe jij in je vel zit.  Je hypofyse hormonen FSH ( follikel stimulerend hormoon) en LH ( luteïniserend hormoon) sturen ze aan en bewegen er elegant tussendoor.

Een zee van golvende hormonen die onze vruchtbaarheid bepalen en op veel meer plekken in je lijf werken. Er zijn dan ook bijna overal in je lichaam aandokplekken voor deze hormonen. Zo zijn je oestrogeen en progesteron essentieel voor een goed functioneren van je schildklier en hebben ze invloed op o.a. je libido, brein, humeur, huid en haren. 

Een tekort of een overmaat aan oestrogeen en progesteron kan zorgen voor verschillende lichamelijke, maar ook psychische klachten. Denk aan bijvoorbeeld: hevige of onregelmatige menstruaties, PMS, onrust of angst, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, hoofdpijn, geheugenproblemen, een verlaagd libido, vaginale droogheid en slaapproblemen.

THE BASICS VAN JE CYCLUS

Je cyclus begint op dag 1 met je menstruatie waarin het baarmoederslijmvlies dat in de paar weken daarvoor is opgebouwd wordt afgestoten.  Tegelijkertijd begint een nieuwe cyclus doordat follikels (eicel plus vocht en cellen) onder invloed van FSH gaan groeien.

Deze groeiende follikels maken oestrogeen. Eentje hiervan groeit door tot de dominante follikel en zorgt ervoor dat oestrogeen blijft stijgen.  Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies dikker en wordt er helder vloeibaar slijm aangemaakt in de baarmoedermond.

Illustration by Marta Pucci @ Clue

Al deze hormonen werken samen om het hoogte- èn middelpunt van je cyclus voor elkaar te boksen: de eisprong.  Terwijl je eierstokken zich klaar maken voor deze happening, geven ze nog meer oestrogeen af. Oestrogeen zorgt er op zijn beurt weer voor dat er wat meer serotonine aangemaakt wordt, ons feel-good hormoon! Dit maakt dat je je de dagen voor je ei-sprong vaak socialer voelt en meer energie hebt. Je LH geeft het laatste zetje en de ei-sprong is een feit.

Na de ei-sprong gebeurt er misschien nog wel iets veel opmerkelijkers. Het gele lichaam komt tot stand. Dit gele lichaam is een kliertje wat binnen no-time vanuit het niets een grootte van 4 cm bereikt , een ongelofelijke prestatie. Deze zakvormige klier geeft grote hoeveelheden progesteron af, het hormoon dat maakt dat je je relaxt en kalm voelt, goed slaapt en een ontstekingsremmend effect heeft.  Het gele lichaam blijft gemiddeld 12-14 dagen bestaan.

Gezien de grote prestatie die je gele lichaam moet leveren, zijn er veel voedingstoffen nodig om dit tot stand te brengen. Daarom is een gevarieerd voedingspatroon met voornamelijk onbewerkte en verse voeding enorm belangrijk. Het progesteron is de aanvoerder van de tweede helft van je cyclus, en zorgt ervoor dat je baarmoederwand zich klaar maakt voor het dragen van een mogelijke zwangerschap.

Je menstruele cyclus. Als je het mij vraagt een buitengewoon staaltje multi-tasking van moeder natuur! Prachtig als je er zo bij stil staat. En dit alles gebeurt in ons  lichaam, zonder dat we er een seconde over na hoeven te denken. Een dynamisch geheel wat echter door verschillende factoren uit balans gebracht  kan worden zoals een slecht voedingspatroon, stress, weinig beweging, hormoonverstoorders en meer.

Daarom is het belangrijk, vòòr je je klachten aan wilt pakken met pillen, om te onderzoeken waarom je hormonen uit hun ritme zijn geraakt.  Deze dans platleggen met ‘de pil’ of je pijn verdoven met een naproxennetje kan je tijdelijk helpen om minder last te hebben van je menstruatie. Soms is dat een goed plan wanneer je heftige klachten hebt, maar je lost de oorzaak van je klacht niet op.  Wil je hier meer over weten, houd dan mijn blog en instagram in de gaten!