OVER MIJ

Ik ben Azucena Cuijpers, oprichtster van New Women’s Health en De Hele Mama.
Arts vrouwengezondheid & Leefstijlgeneeskunde.

Na een aantal jaren als huisarts gewerkt te hebben, ben ik in 2020 een nieuwe weg ingeslagen. Met enthousiasme mijn hart achterna!

New Women’s Health is voor mij de uitkomst van een prachtige jarenlange zoektocht, waarin mijn nieuwsgierigheid, out-of-the-box denken en intuïtie de koers bepaalden. Waar ik kan doen wat ik het allerliefste doe, wat ik leef en beleef; vrouwen begeleiden naar optimale gezondheid.

Onze westerse geneeskunde blinkt uit wanneer het gaat om de behandeling van urgente ziekten en klachten. Echter op het vlak van chronische, leefstijl gerelateerde en vrouwspecifieke klachten valt er ongelofelijk veel te winnen!

Op mijn spreekuur zag ik vrouw na vrouw worstelen met talloze lichamelijke klachten. Klachten waar aanvullend onderzoek vaak niets uitwees, maar die wel een grote impact hadden op haar kwaliteit van leven.

Elke keer kromp mijn hart even ineen. Voor haar. Voor alle vrouwen die kampen met dit soort klachten. Het zijn er veel te veel. Een stille epidemie die helaas steeds meer èn jongere vrouwen treft.

De klachten zijn veelal, chronisch, complex en multifactorieel. Pillen gaven meestal slechts tijdelijk verlichting en vaak bijwerkingen. Dit kan anders, daar was ik van overtuigd! Ik ging op zoek naar andere oplossingen en tot mijn grote blijdschap vond ik die.

De individuele oplossing, leerde ik, vraagt om een brede, pro-actieve aanpak, waarin een persoonlijk gezondheidsplan een sleutelrol speelt. Waarbij alleen wanneer nodig en zinvol – tijdelijk – medicijnen worden ingezet.

Door deze ervaringen werd mijn nieuwe richting glashelder. Het uitdragen van een visie op gezondheid die het enorme belang van vrouwspecifieke geneeskunde en zorg voor vrouwen onderstreept. Een visie die een brug slaat tussen moderne geneeskunde en natuurlijke behandelmethoden.

New Women’s Health is een vrouwenpraktijk toegewijd aan jou.

Een warme plek met zorg gecreëerd, waar ik je graag help de regie te nemen over je gezondheid. Ik voel me bevoorrecht en dankbaar om vrouwen te mogen begeleiden.

 

Mijn verhaal begint in een dorpje in Botswana, waar ik als kleine meid enkele jaren woonde. Gefascineerd was ik door het weidse landschap en de mensen die nog zo in contact stonden met de natuur. Mijn pad werd verder beïnvloed door mijn Zuid-Amerikaanse oma die mij met haar kookkunsten, boeddhistische chants en lach betoverde. Door mijn moeder die mij inspireerde met haar verhalen over mijn Chinese opa en zijn kruidendrankjes.

Een eindeloze nieuwsgierigheid was gewekt naar alles wat gezondheid inhoudt en wat mensen beweegt in het leven.

Mijn zoektocht was begonnen, na een propedeuse psychologie besloot ik geneeskunde te studeren en werd ik huisarts, maar ik bleef zitten met veel onbeantwoorde vragen. Ik leefde in mijn hoofd, stond geen moment stil en was hard voor mezelf. 

Mijn behoefte aan antwoorden brachten mij naar nieuwe en verschillende manieren om naar gezondheid te kijken. Ik bestudeerde diverse oosterse en westerse geneeswijzen. Mijn horizon verbreedde.

En hoe meer ik leerde en bewuster ik werd, hoe meer ik twijfelde over mijn plek. Moest ik wel dokter blijven?  Want op de manier waarop ik het nu vormgaf werd ik enorm ongelukkig. Maar hoe dan wel, welke visie en methoden passen bij mij?

Ik verdiepte mij in voeding en ontdekte hoe een verandering in mijn eetpatroon mijn gezondheid positief beïnvloedde.  Een yoga opleiding zorgde ervoor dat ik meer rust ervoer. Ik leerde beter ademhalen en werd bewuster van mijn lijf.

Ook ging ik nadenken over waartoe ik hier ben. Waar ik voor wil staan en wie ik wil zijn. Langzaamaan kwam een kant van mezelf naar boven die ik zo lang had weggeduwd; een lichtere en intuïtievere kant.

Ondertussen bleef ik wel druk bezig tot ik twee jaar geleden flink wakker werd geschud. Mijn lijf ging vol op de rem staan. Vele galsteenaanvallen, een infectie én een operatie verder, stond ik zelf ineens aan de andere kant. Mijn lichaam ging in protest; mijn darmflora een puinhoop, energie weg, en een pijnlijke cyclus ervoor in de plaats.

Ik was zelf plots patiënt en bang, en had behoefte aan een specialist die open stond voor natuurlijke herstelmogelijkheden. Dat deze specialist met me mee zou denken over welke factoren tot mijn ziekte hadden geleid; fysiek, maar ook ruimte zou geven aan mijn emoties en me zou begeleiden naar optimale gezondheid.

Die dokter werd ik zelf.

Ik nam rust, paste mijn voeding aan, deed veel aan yoga, nam tijdelijk supplementen, en gaf alle ruimte aan de angst en onzekerheid die boven kwamen drijven. Heel langzaam begon ik me met vallen en opstaan weer mezelf te voelen. Wonderlijk genoeg meer mezelf dan ooit tevoren; een energiekere en meer liefdevolle versie van mezelf.

Geïnspireerd door hoe mijn lijf door stil te staan en te luisteren, met de juiste middelen en keuzes weer kon herstellen, had ik alle antwoorden gevonden waar ik al die jaren zo naar op zoek was geweest.  Een opleiding die perfect aansloot, volgde: de ‘ Women’s Integrative and Functional medicine Professional Training Programme’.

Eindelijk was er geen twijfel meer. Ik wilde een vrouwenpraktijk starten waarin ik de dokter kon zijn die ik zelf had willen hebben; New Women’s Health was geboren.

En nu weet ik, de reguliere geneeskunde en natuurlijke behandelmethoden vullen elkaar prachtig aan. Maar belangrijker dan dat; de beste raadgever zit in jezelf. Om die terug te vinden hebben we soms ondersteuning nodig, daarbij help ik je graag. 

~Azucena Cuijpers

OPLEIDINGEN

2022-2023 

Breathwork Opleiding bij Natasja De Lange
Integrative Pelvic Health & Female Embodiment Facilitator

2018-2019 

Opleiding Women’s Integrative and Functional Medicine Professional Training Programme
The New Medicine for Women Institute Verenigde Staten

2015-2018

Vinyasa en Yin Yoga docenten Opleiding, mindfulness training
Yagoy Amsterdam, Yoga Garden Amsterdam
Foundation on Ayurveda with Victoria Hyndman

2014-2019 

Verdiepende opleidingen en nascholingen over voeding, leefstijl en Integrative Medicine
Arts en Leefstijl, Natura Foundation, Amsterdam School for Integrative Medicine & Health

2004-heden 

Opgeleid tot en werkzaam als arts en huisarts
Universiteit van Maastricht, Vrije Universiteit Amsterdam

Verder ben ik betrokken bij The Amsterdam school for Integrative Medicine and Health
Vindbaar op hét platform voor vrouwspecifieke zorg in Nederland Zus&Zorg

Welke erectiepillen passen het best bij mij? Wat zijn de verschillen en hoe weet ik welke ik moet kiezen? We snappen dat wanneer je voor het eerst erectiepillen wilt gaat kopen en het aanbod op het internet, je de bomen door het bos niet meer ziet. Niet zo gek ook, want er is veel vraag naar erectiepillen. Bij online apotheek kunt veilige werkzame erectiepillen kopen. Daarom bezoek pagina voor meer informatie.